top of page

Začínáme s Midjourney I.

Ještě jste se neodhodlali k prozkoumání umělé inteligence? Láká vás vyzkoušet si generování obrazů? Nemáte prozatím žádnou zkušenost? Pak právě pro vás jsou určeny listy s ilustrací postupu pro začátečníky. Tentokrát si vyzkoušíme nástroj Midjourney. Ukážeme si, že Midjourney funguje na sociální síti Discord. Je proto potřeba nejprve začít tím, že se na této síti zaregistrujeme. Síť běží jak v prohlížeči, tak jako desktopová nebo mobilní aplikace. Doporučujeme stáhnout si aplikaci, práce bude rychlejší a přehlednější.


Zpočátku fungovalo generování obrázků v rámci veřejného fóra (zdarma), nyní je už fórum zahlceno a pro soustředěnou práci se nedá využít. Proto doporučujeme režim přímých zpráv a využití placeného přístupu.


Komunikace na sociální síti probíhá pomocí příkazových řádků. V Midjourney fungují tzv. prompty, jež se vám nabídnou, když do řádku napíšete lomítko. Pokud chcete generovat obrázek, z nabídky využijete prompt /imagine. Když jej zaklikneme, otevře se textové pole, do nějž rovnou píšeme. Text je v angličtině a může být doplněn také obrázkem (vkládáme URL obrázku) nebo upřesněním parametrů (oddělují je spojovníky -- a jsou ustáleny). Nejdete je zde.


Na přiložených obrázcích můžete vidět, jak jsme si pohráli s obrazem Josefa Šímy a jak jsme se snažili výsledek postupně ovlivnit co nejlepším popisem. Využili jsme také příkaz /describe, pomocí nějž lze přímo od Midjourney získat popis obrázku, kterým se chceme ve výsledku inspirovat. Midjourney vygeneruje několik variant popisů a my je znovu můžeme vkládat do promptu /imagine. A dál a dál si hrát, popis zpřesňovat a výsledky variovat. A buď se v tom všem utopíme, nebo dojdeme k výsledku, který nás potěší. Vyzkoušejte si to podle našeho návodu!

Jeden z výsledků vygenerovaných v Midjourney


Pracovní listy ke stažení:

Začínáme s Midjourney list
.pdf
Download PDF • 2.41MB


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Proměna

bottom of page